Kjøttkaker i brunsaus

Den siste uka har vært helt forferdelig når man ser på maten. Jeg har hatt tidenes matdepresjon, og ikke hatt lyst på noe. I stor grad har jeg overlevd på brødskiver, og en og annen posjon pasta med smør og urter.

Inspirert av Hobbykokkens innlegg om jakten på den perfekte brunsaus bestemte jeg meg fo å forsøke noe jeg alltid har mislyktes med tidligere – altså brunsaus. Etter noen runder på twitter ble det klart at feilen jeg har gjort tidligere er å brune smør- og meljevningen på for høy varme – noe som kan brenne melet og gi en bitter smak.

Når jeg likevel skulle i gang med brunsaus og kjøttkaker tenkte jeg å prøve meg på hjemmelaget ertestuing i tillegg. Det virker i prinsippet utrolig enkelt, om enn litt tidkrevende, men jeg vil si jeg mislyktes galant i mitt første forsøk på ertestuing. Nå skal det sies at jeg fulgte oppskriften på ertepakken til punkt og prikke, problemet lå nok i at koketiden som var angitt på pakken var for kort, og jeg tenkte ikke på å kjenne etter om ertene var nok kokt.

Som om ikke det var nok mislyktes jeg også i noe så lett som å koke poteter. De kjentes ferdig ut, men hadde virkelig hatt bruk for 5 minutter til.

Ooog, jeg er ikke ferdig med det som gikk galt – batteriet på kameraet ladet ut etter at jeg hadde tatt ETT uklart bilde av ertestuingen som kokte, så dette blir faktisk et helt bildeløst innlegg.

Oppskrift på kjøttkaker i brunsaus skal dere få, for både kakene og sausen ble veldig god.

Du trenger:

Brunsaus

 • 2 ss smør
 • 2 ss hvetemel
 • 5 dl kraft/buljong (jeg brukte 5 dl vann med en buljongterning i)
 • salt og pepper

Kjøttkaker

 • 400 gram karbonadedeig
 • 1/2 gul løk
 • 1 egg
 • 1/2 ts tørket ingefær
 • 1/2 ts muskat
 • salt og pepper
 • evt maizena eller potetmel

Du må gjerne begynne med kjøttkakedeigen, så får smakene satt seg mens sausen putrer. Begynn med å hakke løken slik du foretrekker, jeg er glad i litt store biter. Bland alle ingrediensene i en bolle og sett i gang å kna. Her må du altså ikke være redd for å bli skitten på fingrene. Målet er å ha en så bløt sammenhengende deig som mulig. Dersom deigen ikke samler seg kan du ha i litt maizena eller potetmel. I dag måtte jeg bruke 1 toppet ts, men det varierer litt fra gang til gang.

Mens deigen koser seg lager du sausen. Smelt smør på middels varme, og la det få en nøttebrun farge før du blander inn mel. Konsistensen på jevningen skal verken være for fast eller flytende. Blir jevningen klumpete justerer du med litt mer smør, og omvendt om den er for flytende. Brun jevningen et par minutter, og fyll på med kraft eller buljongvann. Sausen skal så koke i 10 minutter, rør av og til. Sausen min ble lysebrun, men det er smaken som er viktigst! 😉 (Du kan evt tilsette noen dråper sukkerkulør om du vil ha mørkere farge på sausen).

Når sausen har kokt opp kan du begynne å steke kjøttkaker. Begynn med å smelte 1 ss smør og litt olje på middels varme. Jeg har en spiseskje stående i et glass kaldtvann, og væter den ene hånda. Jeg tar en god ss med deig, og former denne i en jevn avlang form. Så går kaka i stekepannen. Jeg trykker den litt ned. Kakene brunes pent på begge sider, 1-2 minutter på hver side. De kakene du skal ha til middag trenger du ikke å gjennomsteke, for du flytter de over i sausen hvor de trekker ferdig. Kjøttkaker du skal spare til senere må stekes litt lengre. Jeg skrudde ned varmen til middels-svak når kakene hadde fått stekeskorpe, og snudde noen ganger underveis. Til sammen tok det ca 5-6 minutter. Av denne oppskriften fikk jeg 16 kjøttkaker – så det blir middag i morgen og.

Kjøttkakene ble veldig saftig og sausen mye bedre enn jeg har klart før, så alt i alt koste jeg meg, selv om potetene og ertestuingen ikke ble top noch. Skal ta et bilde i morgen, så får dere se 🙂

Prisen var det ikke noe å si på. For kjøttkaker og saus må du beregne ca 50 kroner, og her er det nok kjøtt for 3-4 middager for min del. Poteter og tørkede erter koster også veldig lite, som om du slenger på en tjuekroning til har du poteter og ertestuing til et par middager også.

12 thoughts on “Kjøttkaker i brunsaus

 1. Hvem har sagt at saus må være mørkebrun ?? og det er sant at det er superergelig når batteriet går tomt i det du holder på å ta bilder, burde ha en varsler! ellers er jeg sikker på at det smakte like godt som det høres ut ! og matdepresjoner kommer og går, den beste medesinen er og invitere noen på middag 😉

  • Det er vel ingen regel på det, jeg er vokst opp med ganske brun saus så det føles mer riktig. Men så lenge smaken er på plass er det det aller viktigste 🙂

   Middagsinvitasjon var et godt tips som jeg ikke har tenkt på, så det skal jeg ikke glemme av til neste gang.

 2. Kjøttkaker i brun saus er veldig godt, da! 🙂 Og brun saus blir lettere å lage etter hvert 😉 Det er i hvertfall min erfaring… Jeg er sikker på at du får til erterstuingen også etter hvert.

  • Kjøttkaker i brunsaus er en favoritt. Brunsausen i dag ble veldig god, så nå vet jeg hvordan jeg skal gjøre det neste gang. Det jeg har lært av ertestuingen er å smake på ertene om de er ferdige, så satser på at det går greit neste gang 🙂

   • Du må unskylde, men jeg måtte le litt da jeg leste innlegget :o) Stakkars deg som var så uheldig. Når det gjelder ertestuing så kan du lage den av frosne erter, det er kjempegodt. Får en grønnere farge enn ellers, men det er jo bare pent.

    • Hehe, jeg er heldigvis ikke så selvhøytidelig at jeg ikke kan le av det selv heller. Jeg så flere oppskrifter på ertestuing laget av frossne erter, og tenker at den nok har en mye friskere smak. Den står på lista over oppskrifter som skal prøves, men i går ville jeg prøve på den tradisjonelle – og det gikk jo ikke så bra 😛 Bedre lykke neste gang tenker jeg 🙂

 3. Noen dager virker det som om alt man gjør skal gå galt, har selv vært der MANGE ganger!! Selv om det ikke ble noen bilder denne gangen høres kjøttkake-middagen din herlig ut:-)

  • Hehe, jeg tror det at man mislykkes en gang innimellom bidrar til at man blir flinkere – man lærer hvertfall hva man IKKE skal gjøre. Kjøttkakene og sausen ble veldig gode, så alt i alt er jeg temmelig fornøyd 🙂

 4. Mannen lager brunsausen hos oss, den blir lysebrun og veldig god. I tillegg til oppskriften du bruker har han i løk kuttet i smååå biter (for da spiser storebror det uten å merke løken), og en god dæsj med ekte rømme. Namnam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.