Halvgrovt brød med honning

En av de fine funksjonene med Matbloggsentralen er lista over medlemmer som ligger i høyre marg. Når jeg ikke har noe bedre å gjøre trykker jeg meg inn hos tilfeldige medlemmer, og det har virkelig bidratt til at jeg finner mye inspirasjon og mange gode oppskrifter.

P1010272

Til helga bestemte jeg meg for å prøve et brød jeg fant hos Mette som har bloggen myfoodpassion. Nemlig brød med honning i. Jeg har stort sett fulgt Mettes oppskrift, men når jeg ikke hadde like mye sammalt hvete som jeg trodde måtte det improviseres litt. Resultatet ble veldig bra, så her følger min oppskrift med liten vri, samt en fremgangsmåte som er egnet for kjøkkenmaskin (følg linken for hvordan det skal gjøres om du skal kna deigen for hånd).

For to runde brød trenger du:

  • 50 gram fersk gjær
  • 50 gram smør
  • 5 dl melk
  • 2 ts salt
  • 3/4 dl flytende honning (jeg brukte nærmere 1 dl)
  • 3 dl havregryn
  • 5 dl sammalt hvete grov (jeg brukte 2,5 dl sammalt hvete og 2,5 dl rugmel)
  • 6-7 dl hvetemel
  • Litt varmt vann blandet med honning
  • En liten håndfull havregryn til pynting

Ta opp smøret noen timer før det skal i deigen, det er nemlig viktig at det er romtemperert. Legg alle ingrediensene utenom smøret i bollen til kjøkkenmaskina, hold litt tilbake på hvetemelet, slik at du kan justere underveis. Det er en fordel om melka er romtemperert, men ikke nødvendig. Bruker du kald melk må du riktignok beregne ekstra tid på hevingen. La deigen blandes på sakte fart i kjøkkenmaskinen. Når deigen er godt blandet tilsetter du smør i terninger og lar deigen eltes på sakte fart i ca 10 minutter.

Så skal deigen få heve så lenge den trenger på et lunt sted, den skal bli dobbel så stor. Min deig brukte drøyt 2 timer på å blåse seg opp.

before                   after

 Elt deigen raskt på et melet underlag (ikke bruk mye mel her), del i to emner og form disse til runde brød. La brødene etterheve til dobbel størrelse. Mine brukte ca 1 time på det. Bland litt varmt vann med honning, og pensle brødene med dette. Dryss over litt havregryn.

P1010270

Så stekes brødene på 200 grader på over- og undervarme i ca 25 minutter, til de er gyldne, og høres hul ut når du banker på dem. Brødene avkjøles på rist, skjær en god skalk og nyyyt. Et halvgrovt brød med en deilig søt ettersmak av honning. Jeg ble veldig fornøyd med dette brødet, så skal definitvit lage det igjen.

P1010277

For to brød må du betale ca 60 kroner, og da har du nok flytende honning til å bake brød en annen gang også.

P1010280

Enjoy!

(ps. Om du har lyst til å stemme på en av mine oppskrifter i Matbloggsentralens gryterettutfordring blir jeg veldig glad. Nummer 13 og 53 er mine bidrag)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.