Eplekake

P1030835

Avsluttet helga med god lammemiddag, og så kino. Lammet ble veldig godt, og innlegget om det kommer i morgen, Hodejegerne anbefales også på det sterkeste. Noen ganger må man være litt utradisjonell, og i dag presenterer jeg desserten før middagen. Jeg har vært på dagvakt, og i dag hadde vi god tid, så da lagde jeg eplekake. Vi har en veldig fin eplehage på sykehuset hvor jeg jobber, skikkelig sure epler – perfekt til eplekake. Epler er noe jeg er virkelig glad i, men som jeg desverre ikke tåler å spise rått, så jeg benytter ofte muligheten til å bake og steke epler.

Jeg har funnet en veldig bra basisoppskrift på detsoteliv.no, men har foretatt noen få justeringer. Kaka blir saftig, hever seg opp til kanten i langpanna og smaker utsøkt med vispet krem eller vaniljeis til. Pasientene var hvertfall enig om at det var et godt tilbehør til formiddagskaffen.

Jeg lagde ei langpanne, og brukte tredobbel oppskrift. Denne oppskriften er fin til ei rundform på 24 cm.

Du trenger:

Til kakedeigen

 • 200 gram smør
 • 200 gram sukker
 • 3-4 mellomstore egg
 • 200 gram hvetemel
 • 1,5 ts bakepulver
Fyll:
 • 3-4 epler – alt etter hvor mye eple du foretrekker i kaka, jeg liker mine epler skikkelig sure.
 • 1 ss vaniljesukker
 • 1 ss kanel
 • 2 ss sukker
Når du baker er det viktig at alle ingrediensene er romtemperert, det gir det desidert beste resultatet. Du kan til nød varme smøret noen sekunder i mikroen, men ta det heller ut av kjøleskapet kvelden før du skal bruke det. Start med å sette ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Rør smør og sukker hvitt (jeg bruker håndmikser), bland så inn ett egg av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Så siktes mel og bakepulver i røra, og blandes godt med slikkepott. Deigen skal ikke være flytende, men lett å smøre utover. Ha deigen over i en bakepapirkledd og smurt form. Så kan du dandere eplene slik du vil. Strø over sukker, vaniljesukker og kanel.
P1030831
Så skal kaka stekes midt i ovnen i ca 45 minutter, dette vil variere fra ovn til ovn, så stikk en pinne midt i kaka etter 40 minutter. Den må ikke stå for lenge, da blir den nemlig tørr.
I dag serverte jeg kaka med pisket krem til, men jeg tar gjerne ei kule vaniljeis eller to på kanten og. Husk å servere kaka mens den er lunken – da er den på sitt beste.
Ingrediensene har jeg i grunn ikke sjekket pris på, men vil tro den havner på rundt 50-lappen for hele kaka, inkludert krem.
P1030836
Enjoy!

4 thoughts on “Eplekake

 1. Ser ut som en nydelig kake, den skal jeg lage en gang. Veldig luftig og fin.
  Eplekake er alltid best med helt sure epler!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.