1 år og fårikål

I dag er det nøyaktig 1 år siden jeg la ut min første oppskrift her på bloggen. Chilli con Carne er fortsatt en av mine hverdagsfavoritter, og det er morsomt å tenke på at den startet dette lille eventyret.

Et år har gått fort, og det som står aller høyest det siste året er selvfølgelig turen til Italia! Jeg har også tatt en videreutdanning og kan kalle meg spesialsykepleier, jeg har kjøpt min første leilighet, vært så heldig å få være på Lesernes-VG 2 ganger, og sist men ikke minst har jeg blitt inspirert og lært så utrolig mye av de mange fine matbloggene der ute.

Høsten er jo tiden for de gode grytene, suppene, viltkjøttet og lammet. Tidligere i uka (på en helt vanlig tirsdag) inviterte jeg på fårikål. Oppskriftene finnes i hopetall, men prinsippet er stort sett det samme. Her kommer mitt bidrag, ikke revolusjonerende på noen måter, men veldig godt.

P1020862

For middag til 2 (og restemiddag et par dager i ettertid) trenger du:

  • 1 pakke fårikålkjøtt på ca 1,2 kg
  • 1 hodekål
  • 1-2 liter vann
  • hele pepperkorn
  • salt
  • 6 jevnstore poteter

Det heter seg at man skal beregne ca 500 gram kjøtt per person, og at man skal ha like mye kål som kjøtt. Vi var to som skulle spise, og jeg valgte den minste pakken jeg fant, dette holdt da til fire store porsjoner. Mine kjøttstykker hadde forholdsvis lite bein på seg, så se an litt. Men fårikålen er jo alltid best dagen derpå, så det gjør ingenting om man får rester.

Så over til fremgangsmåten. Det første laget med kjøtt legges med fettsiden ned mot kjelebunnen i en kjele som rommer ca 10 liter. Skjær hodekålen i båter og fordel ca halvparten oppå kjøttet. Strø over en liten håndfull hele pepperkorn og 1 strøken spiseskje salt: Så legger du resten av kjøttet og kålen oppå der igjen, og gjentar prosedyren med salt og pepper. Fyll på vann til det dekker det nederste laget med kjøtt og sett gryta på middels varme. Når vannet koker skrur du ned på lav varme, og lar det småkoke i et par timer. Fårikålen er ferdig når kjøttet lett slipper benet det henger fast i. Kok poteter (jeg foretrekker mandel) når fårikålen er så godt som ferdig. Mens potetene koker blir fårikålen helt ferdig, og det er klart for servering.

P1020858

Her i huset settes gryta på bordet, og ingen (les jeg) orker å skrelle potetene før de kokes, men det er liksom sånn det alltid har vært, rustikk, enkel og god mat – som man må jobbe litt for å få i seg (altså skrelle potetene selv).

Nå på høsten er det ofte kampanjer på både fårikålkjøtt og kålhoder. Så dette måltidet ble til for den nette summen av 80 kroner.

Kos deg!

6 thoughts on “1 år og fårikål

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.