Tom Kha Gai-inspirert suppe

Det siste året har jeg lest flere interessante oppskrifter på tom kha gai-suppe (Trine sin, Matmisjonen sin og Kjøkkentjeneste sin) En kokos- og limebasert kyllingsuppe med thaikrydder i. Jeg er veldig glad i asiatisk mat, selv om jeg som regel ender opp med wok med en eller annen ferdigsaus i. Jeg vil derfor øve meg litt på å lage gode retter inspirert fra det fjerne østen. Først ut er thaisuppe, rett og slett fordi det så veldig overkommelig ut, og ikke krever at man kjøper rare krydder fra øst og vest.

Som dere kan se av oppskriftene jeg har hentet inspirasjon fra så kan man kjøpe en del fancy ingredienser. Disse finner du i innvandrerbutikker, og om du er heldig på velassorterte matbutikker. De fancy ingrediensene kan også erstattes med matvarer du finner på den lokale butikken. Det har jeg gjort, både for å slippe turen ned til sentrum og fordi jeg ville prøve ingredienser jeg vet jeg liker – i første omgang. Jeg skal nemlig definitivt lage denne igjen

P1010161

Galangalrot er byttet ut med ingefær, sitrongress og kaffirlimeblader er byttet ut med revet limeskall og presset limesaft. Jeg har også brukt vanlig chilli i min variant. Rød karripasta som jeg også har benyttet inneholder også en del av de overnevnte ingrediensene.

For middag til én (og lunsj i morgen) trenger du:

 • 3 dl kokosmelk
 • 3 dl kyllingbuljong (jeg brukte 3 dl vann og 1 buljongterning)
 • 1 kyllingfilet i jevne biter
 • 1/2 rødløk i tynne båter
 • 1 finhakket chilli (uten frø)
 • En tommelfinger fersk ingefær – revet
 • 3 vårløk delt i jevne biter – ta med litt av det grønne også
 • 1 toppet ts rød karripasta
 • finrevet skall og saft av 1 lime

Begynn med å hakke opp alle grønnsakene, da er de klar til å gå i gryta etterhvert. Husk å bare få med det grønne når du river limeskallet. Det hvite er for bittert og blir ikke godt. Så koker du opp kokosmelk, rødløk og chilli på middels varme. La det koke i 5 minutter, tilsett så kyllingbuljong og kyllingfileten og kok i 5 minutter til. Tilsett vårløk, ingefær, karripastaa, limesaft og skall. La trekke i ett minutt. Sjekk om kyllingen er gjennomkokt, om ikke lar du suppa trekke noen minutter til. Du må gjerne drysse litt frisk koriander over ved servering, det hadde ikke butikken min, så jeg strødde over litt tørket – smakte godt det òg. Til sammen tok det meg 15 minutter å lage denne herligheten. Det hadde riktignok vært verdt det om det tok 60, så ingen unnskyldning for å ikke prøve! 😉

P1010165

På min butikk hadde de kun pakker med 6-7 chillier i. Det er sjelden jeg klarer å bruke opp disse, men ei venninne hadde gode råd. Frys ned chilliene hele, og ta opp ved behov. Futtet blir kanskje litt redusert etter at chillien har vært frossen, så smak om du må bruke litt mer enn det som står i oppskriften.

Om du synes det blir lite mat kan du bruke resten av risen etter gårdagens wok, eller servere brød ved siden av.

Denne suppa fikk litt sting, så om for eksempel Mammaen min skulle laget dette ville jeg anbefalt 1/2 chilli og halve mengden karripasta.

P1010163

Dette ble akkurat litt for lite til at to personer kan dele til middag og bli ordentlig mett, men middag og lunsj til én blir akkurat passe. Til sammen kom dette på ca 50 kroner – helt upåklagelig pris på et veldig godt måltid.

Enjoy!

6 thoughts on “Tom Kha Gai-inspirert suppe

 1. Pingback: Thai-»gryte» |

 2. Pingback: Famililebesøk |

 3. Pingback: Thai-”gryte” |

 4. Pingback: Familiebesøk |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.