Svar på spørsmålsrunden

Den siste lille uka har jeg mast mye om spørsmålsrunden min, og her kommer svarene. Mange kreative, morsomme og ikke minst utfordrendre spørsmål, som jeg har koset meg med å svare på.

Nyte bak bloggen Vi spiser godt, sundt og billig uten å sløse stilte meg to spørsmål. Det første er: Hva er ditt første ‘virkelige’ minne fra kjøkkenet og hvor gammel var du?

Mitt første matminne er kanskje ikke så hyggelig, men jeg kommer ikke på noen hendelser før dette. Det var rett før jul og jeg var 2 eller 3 år gammel. Vi lagde pepperkakehus og jeg stod på en stol ved siden av komfyren og så på søsteren min som smeltet sukker. Søsteren brant seg og mistet vispen ned i stekepannen, noe som fikk varmt sukker til å sprute opp i ansiktet mitt. Gikk helt bra med meg, men ser for meg en dramatisk scene hvor mamma nærmest hiver meg i badekaret. Den dag i dag har jeg noen små arr ved siden av munnen, men de er bare bevis på at jeg har levd litt 😉

Det andre er hva var din første fiasko ?

Jeg har noen vage minner om grøt forsøkt kokt med drikkeyoghurt i steden for melk, men jeg har to fiaskoer fra mine ungdomsår som sitter godt i minnet, og som jeg aldri gjør igjen. Den første var mens jeg ennå gikk på ungdomsskolen. Jeg skulle lage pizza til ei venninne,  hennes lillebror og min egen lillebror mens foreldrene våre var på en middag i nabolaget. Vi var fri for bakepapir og jeg tenkte at matpakkepapir nok var akkurat det samme. Men guess what.. det er ikke det, og til middag den dagen var det papirpizza! Har aldri glemt dette selv, men jeg må få si at venninna og lillebroren hennes på ingen måte lar meg glemme det heller 😉

Den andre fiaskoen var på videregående. En kamerat av meg var hjemme alene i 2 uker, og jeg syntes det var for ille at han bare spiste pølse med brød til middag. Jeg tilbød meg å lage lasagne til han og flere kompiser. Lasagnen var klar til å gå i ovnen, da jeg fikk litt dårlig grep og det viste seg at rista i ovnen bare var halvparten så bred som vanlige rister. Rista gled unna og lasagneformen havnet på hodet i den varme ovnen. De neste sekundene er nok noen av de mest maktesløse jeg har følt noen gang. Men en kompis visste råd. Han skrapte innholdet tilbake i forma, vasket komfyren, og så hadde vi på et nytt lag med ost og inn i stekeovnen med den. Smakte absolutt godt, men tror ikke jeg hadde gjort det samme i dag. 

Lisa stilte følgende spørsmål: På kanalen TLC går det hver ukedag et program som heter «Dinner Dates». Det handler om blind dating og at en mann/dame drar hjem til 3 forskjellige personer som lager mat( 3 retters) til han/henne, og til slutt så velger han/henne seg en av de personene og tar den personen med seg ut på restaurant for en 2.date og muligens en romanse. Var det forståelig? Uansett, spørsmålet mitt er; Hvilken 3 retters ville du ha laget hvis du skulle fått en «blind date» hjem til deg?

Jeg har en venninne som snakker om dette programmet støtt og stadig. Selv har jeg så vidt fått med meg deler av en episode en formiddag jeg var på jobb. Utrolig morsomt konsept, og om jeg skulle laget en treretters middag for å imponere en blind-date måtte det ha blitt følgende. Til forrett ville jeg servert en liten tapastallerken. På den ville jeg hatt en lefserull med spekeskinke, jeg ville hatt en baconsurret daddel, en bit foccacia, en kjøttbolle i tomatsalsa,  noen biter cantaloupemelon og noen jordbær, og selvfølgelig en hjemmelaget aioli. 

Til hovedretten skulle jeg gjerne påstått at jeg kunne brilliert med en biff, men jeg er ikke superflink på biffsteking. Jeg tror derfor det måtte bli andebryst med appelsinsjy, ovnsbake poteter og smørstekt rosenkål med hakkede valnøtter til. 

Til dessert er det godt med en kombinasjon av søtt og syrlig, og en sitronterte er nok midt i blinken. Jeg har dessuten akkurat bestilt meg en iskremmaskin, så en kule hjemmelaget vaniljeis ved siden av hadde ikke vært å forakte.

Så om det sitter en mann der ute som skulle ha lyst på middag er det bare å rope ut 😛

Marianne lurer på: hvis du kun fikk 10 ingredienser du kunne bruke til all matlaging i en måned (altså kun bruke de 10, ingenting annet) hva ville du valgt og hvorfor? Og hva ville du ha lagd?

Veldig spennende og utfordrende! Jeg har forsøkt å liste opp flere ganger, men havner alltid på 14-15. Om vi går ut fra at jeg har fri tilgang på vann og krydder, så tror jeg listen blir som følger: 1. Hvetemel, 2. gjær, 3. buljong, 4. olivenolje, 5. tomat, 6. løk, 7. hvitost (jarlsberg eller parmesan) , 8. pasta, 9. bacon og 10. fløte. Det ble disse ingrediensene fordi jeg tror det er disse jeg hadde blitt minst lei av å spise i 30 dager etter hverandre. Dette er også basisvarer som du alltid finner på kjøkkenet mitt.

Ut fra disse ingrediensene skulle jeg klart å lage følgende: 

 • Eltefrie rundstykker
 • Foccacia med tomat og revet ost i
 • Loff
 • Pasta carbonara
 • Pizza med tomatsaus, både med og uten bacon
 • Løksuppe med ostegratinerte loffskiver 
 • Spagetti med salt og olje
 • Kremet tomatsuppe med pasta
 • Ostechips
 • Fylte og gratinerte pannekaker med kremet bacon- og løk
 • Pastasalat med osteterninger, bacon, tomat og løk og god olivenolje ringlet over

Rune bak bloggen Konfekteriet lurer på hva er den ene matretten du aldri ville vært foruten?

Det aller beste jeg vet er Mor sin lapskaus. Til hverdags kunne jeg ikke klart meg uten pasta carbonara, vet ikke om noen enklere, raskere og bedre rett enn denne. 

Christine sitt spørsmål var: Dersom du bare kunne spise mat fra et kjøkken resten av livet, hvilket ville du da valgt? Norsk mat er selvsagt ikke lov!

Veldig godt spørsmål, og i grunnen vanskelig å svare på. Både asiatisk, særlig i form av thai og indisk, og italiensk er store favoritter. Men med den risottodilla jeg har for tiden, og at pasta carbonara er den hverdagsretten jeg ikke kan leve uten sier jeg det italienske kjøkkenet.

Oda lurer på om en gutt skulle få muligheten til å smeltet hjertet ditt gjennom mat.. Hva skulle han servert?

Jeg tror jeg hadde vært en skikkelig sucker for selvskutt vilt. Bare det å være jeger tror jeg er et bra sjekketriks når det kommer til meg. Tenk alle de flotte råvarene jeg hadde fått tilgang på! En god viltgryte med rotgrønnsaker, eller perfekt stekte rypebryst med rørte tyttebær til hadde vært supert (så om en kjekk jegermann leser dette, jeg er up til en middagsdate jeg altså) Om jeg får noe sjokoladerelatert til dessert er jeg garantert skikkelig solgt.

Til slutt spurte Kjersti: Om du fikk Ingrid Espelid og Brad Pitt til middag samtidig, ka ville du servert?

Wow, storbesøk! For det første hadde det vært tidenes morsomste og rareste middagsselskap. Den ene er jo dronninga av norsk husmannskost, mens den andre har reist verden rundt og spist på verdens beste restauranter (antar jeg). Men noen av de beste råvarene finnes her i Norge, og det ville jeg likt å vise Brad.  Jeg tror heller ikke at Ingrid ville hatt noe i mot en parade gjennom det beste Norge har å tilby, særlig ikke om man tenke litt utradisjonelt og internasjonalt på tilberedningen.

Til forrett burde jeg ha servert noe godt noe fra havet, men siden jeg er en raring som ikke spiser slikt selv tror jeg at jeg må gå for en fyldig og kremet potetsuppe med sprøstekt bacon.

Bortsett fra Mor sin lapskaus vet jeg ikke om noe bedre enn en ordentlig finnbiffgryte med fersk rosenkål og hjemmelaget potetstappe til, så det måtte blitt hovedretten.

Jeg er fristet til å servere noe så tradisjonelt som multebærkrem til dessert, men jeg tror jeg skal tenke litt mer internasjonalt for Ingrid sin del og lage det beste fra to verdenes. Panna cotta med multebærcoulis. Multebærne er det selvfølgelig morfaren min som har plukket hjemme i Nord-Norge.

Her var det mange morsomme og ikke minst kreative spørsmål, og det har vært vanskelig å velge en vinner. Til slutt falt valget på Marianne, som hadde spørsmålet som fikk meg til å tenke mest og som var mest utfordrende å svare på. Send meg en mail på maykpedersen (a) gmail (.) com med adressen din, så skal du få en liten overraskelse i posten 🙂

Med dette sier jeg meg ferdig med feiringen av 100 innlegg. Utrolig morsomt med så mye respons. Har blant annet hatt to dager med besøksrekord! Motivasjonen for å fortsette er hvertfall på topp, og virkelig takk til dere fine lesere for det 🙂

11 thoughts on “Svar på spørsmålsrunden

 1. Kjempegøy!
  …og så kreative spørsmål, skjønner godt at du har tenkt hardt for å svare 😉
  …men må si at jeg synes du fortjener toppkarakter for svarene!!!

  Håper du får en jeger på tråden, ellers får du komme en tur til Frankrike for her er det mange 😛

 2. Kreative spørsmål og veldig gode svar! Tror jeg hadde hatt problemer med å svare så godt og utfyllende på de samme spørsmålene, well done:)

 3. Wow. Imponert over at du maktet å ha den spørrekonkurransen midt i perioden med fordypningsoppgaven 🙂 Du må ha mer power enn meg iallfall 😉

  • Hehe, jeg trenger litt distraksjoner gitt. Tror jeg hadde fått eksamenspsykose om jeg bare skulle fokusert på oppgaven 🙂 (Selv om jeg nok burde fokusere MER på oppgaven, men det er en annen historie :P)

 4. Pingback: 100 Blogginnlegg markeres – Levert av MatPrat | Monica´s matblogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.