Sitronterte

I morgen feirer jeg 100 innlegg på bloggen, og jeg gleder meg til å vise dere middagen som får æren! For å være litt utradisjonell tenkte jeg å tjuvstarte feiringen med en nydelig sitronterte. Minner også om at jeg har en spørsmålsrunde gående i dette innlegget, og den som stiller det mest kreative spørsmålet får en liten overraskelse i posten 🙂

P1010913

Så over til sitronterta. Jeg har brukt Trines oppskrift, med noen modifiseringer underveis. Dessverre gikk det ikke så bra med tertedeigen, den ble veldig tørr og smuldrete, og jeg måtte tilsette ganske mye mer vann enn det stod i oppskriften, mens jeg bakte den ut. Det gjorde den vanskelig å jobbe med, så jeg poster oppskriften på en tertedeig jeg har brukt flere ganger tidligere, og vært veldig fornøyd med. Det skal sies at deigen i originaloppskriften ble god på smak, men jeg foretrekker deiger som er enkle å jobbe med.

Du trenger:

Tertebunnen:

 • 250 gram mel
 • 100 gram melis
 • 125 gram kaldt smør i terninger
 • 1-2 egg
Sitronfyllet:
 • 3 store sitroner
 • 5 store egg
 • 180 gram sukker
 • 2 dl kremfløte

Deigen lages helst kvelden før, for den bør ligge kaldt over natten. Om du ikke har tid kan du la den ligge minst en time, men jeg anbefaler god planlegging her. Det er også verdt å nevne at denne deigen er holdbar i kjøleskap i 3-4 dager.

Kjør mel, melis og smør til en klumpete masse i en foodprocessor. Ha innholdet over i en bolle og tilsett først ett egg, rør godt sammen. Om deigen ikke har samlet seg og virker tørr har du i ett egg til. Legg i plastpose og la hvile i kjøleskapet til dagen etterpå.

Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme. Deigen kjevles ut tynt med masse hvetemel på bordet slik at den ikke fester seg. Smør ei paiform med smør, og strø med hvetemel. Ha tertedeigen over i forma, og prikk med gaffel. Stekes i 10 minutter midt i ovnen.

P1010918

Mens terteskallet stekes lager du sitronfyllet. Vask sitronene godt og riv av skallet. Press juicen ut av sitronene. Bland sammen sukker, egg og fløte i en kjøkkenmaskin med visp. Visp til det er godt blandet. Ha i sitronskall og juice og bland godt.

Når terteskallet tas ut av ovnen senker du temperaturen til 180 grader. Ha sitronfyllet over i terteskallet og sett inn midt i ovnen.

Sitronterta skal stekes i ca 30 minutter. Den vil fortsatt være litt dissete i midten, men den setter seg fint når den blir avkjølt. Det gjør ingenting om terta blir stående i kjøleskapet til dagen etterpå. Da rekker smakene og sette seg ordenlig, og fyllet er blitt fastere.

P1010919

Dryss litt melis over terta før servering. Det er også godt med friske bær til.

Denne sitronterta bragte meg rett tilbake til den Franske Riviera og et nydelig matminne derfra. Så denne skal absolutt lages igjen, mangemange ganger.

Ei terte som dette koster ca 100 kroner å lage, og gir hvertfall 12 stykker.

Kos deg 🙂

4 thoughts on “Sitronterte

 1. Hei! Fin blogg du har 🙂 Har enda ikke prøvd ut noen av rettene dine, men det er mye fristende her!

  På kanalen TLC går det hver ukedag et program som heter “Dinner Dates”. Det handler om blind dating og at en mann/dame drar hjem til 3 forskjellige personer som lager mat(3 retters) til han/henne, og til slutt så velger han/henne seg en av de personene og tar den personen med seg ut på restaurant for en 2.date og muligens en romanse. Var det forståelig? Uansett, spørsmålet mitt er; Hvilken 3 retters ville du ha laget hvis du skulle fått en “blind date” hjem til deg? 🙂

 2. Pingback: Jubileumsinnlegg: Urtebakt stangekylling med sitron |

 3. Pingback: Jubileumsinnlegg: Urtebakt stangekylling med sitron |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.