Risotto alla Milanese – på Mayas måte

I går forsøkte jeg meg på risotto for alle første gang, og jeg vil si det var et vellykket prosjekt, selv om jeg måtte improvisere underveis. Anledningen var at ei god venninne har kommet på helgebesøk, så da var det kjekt med noe godt (og enkelt) som man gjerne kan ta et glass vin til.

P1010262

Oppskriften på Risotto alla Milanese fant jeg i en kokebok om kylling. Den opprinnelige oppskriften inneholdt blant annet safran, og væskemengden i den orginale oppskriften stemmer ikke overens med min erfaring fra gårdagens kokkelering, jeg presenterer derfor min versjon.

For å lage risotto til to trenger du:

 • 25 gram smør
 • 300 gram kyllingfilet i strimler
 • ca 250 gram arborioris (risottoris)
 • 6 dl kyllingbuljong (jeg brukte to terninger i 6 dl vann)
 • 1/2 gul løk
 • 2 dl hvitvin
 • 1 ts gurkemeie (evt 1/2 ts safran)
 • salt og pepper
 • 25 gram finrevet parmesan
 • eventuelt trøffelolje

Det aller første du gjør er å koke opp buljong, og passe på at denne holder seg på et stadie rett før koking. Fortsett med å skjære kyllingfileten i strimler. Disse stekes i smøret på høy varme til kyllingen har fått stekeskorpe på alle siden. Senk temperaturen til middels, og ha i risen og hakket løk, rør godt til all risen er dekket av smør. Ha i hvitvinen, jeg brukte en riesling fra DR Loosen (den som heter Himmelreich) som er veldig søt, men den satt absolutt god smak på risottoen. Smak til med gurkemeie, salt og pepper. Jeg brukte ca 1 ts av gurkemeie og pepper, litt mindre salt. Nå begynner arbeidet. Etter at vinen har gått i panna skal du røre, og røre og røre. Når vinen er kokt inn har du ei øse buljong i panna, og rører og rører og rører. Spe med buljong etter hvert som den koker inn. Denne prosessen skal ta ca 20 minutter, mot slutten er det viktig at du tar noen smaksprøver for å sjekke at risen er kokt al dente, altså at den gir litt motstand, men ikke kjennes ukokt ut. Jeg måtte bruke dobbelt så mye væske som oppskriften påstod, så her kan det være lurt å lage litt ekstra buljong.

Når risottoen har fått den riktige kremete konsistensen blander du i parmesan og eventuelt noen dråper trøffelolje. Kvern litt pepper over og serverer. Vi drakk resten av hvitvinen ved siden av, og den passet godt til.

Et trivelig måltid som jeg håper satt standarden for en veldig trivelig helg 🙂

Dette er ikke budsjettmat på noen måter, både vin og arborioris koster en del. Jeg måtte på Meny for å finne risen, for damen på Obs visste ikke en gang hva risotto var… Jeg fant skatten til slutt, og det var virkelig verdt en ekstra tur til Meny.

P1010260

Middag og vin til to personer kom på ca 250 kroner – men da har jeg arborioris til noen middager til.

Enjoy!

7 thoughts on “Risotto alla Milanese – på Mayas måte

 1. Det hørtes godt ut 🙂
  vedr. vannmengde så kommer det kansje ann på hvor mye som fordamper ???? ellers kan du også bruke rund ris for å få plassert retten på budsjettet og litt sitron/eddik istedet for vinen 😉

  • Jeg ble veldig fornøyd 🙂 Vil tro det har noe med fordamping å gjøre ja, men jeg fulgte fremgangsmåten slik den var beskrevet, og i forhold til den ble det for lite vann.

   Tusen takk for tipsene! Har ikke forsøkt med rundkornet ris, men litt eddik ville helt sikkert fungert. Tror ikke man MÅ ha vin i risottoen (altså at man erstatter med buljongvann), men det var veldig godt med et glass ved siden av 😉

   • Jeg er heeelt sikker på at det er godt med vin både i retten, og ved siden av :-)Men jeg er også helt sikker på at Nyte har rett i at det kan erstattes med noe annet, som også blir godt! Mange muligheter med mat!

 2. Pingback: Risotto med sopp og Stangekylling |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.