Nikita sin skål

I nesten 1,5 år har jeg hatt en særdeles hyggelig roomie. Hovedregelen til måltidene våre er at jeg har laget maten, og Nikita har stått for vinen. Nikita flyttet hjem til Danmark 1.desember, og skal ut i verden på eventyr. Jeg unner henne virkelig å reise, men jeg kommer absolutt til å savne selskapet hennes. Et nytt kapittel starter, og jeg skal bli voksen nok til å bo alene – har en spennende tid foran meg altså.

I forrige uke laget jeg en “so long – and see you soon”-middag, med en norsk spesialitet. Nemlig finnbiff.

Finnbiffgryte med hjemmelaget potetmos

Finnbiffgryte med hjemmelaget potetmos

Reinsdyrskjøtt er nok det beste kjøttet jeg kan få servert. Først og fremst er det finnbiff som har vært tradisjon hjemme, og dette var min første erfaring med vilt.

Finnbiff er ikke særlig studentvennlig budsjettmessig, det er ikke supersunt (hvertfall ikke med mitt tilbehør) og det tar lang tid å lage. Det er riktignok enkelt å lage, og det er SÅ verdt innsatsen.

For to veldig sultne trenger du:

Til finnbiffen:

 • 400 gram frossen finnbiff
 • 1 liten gul løk eller 2 charlottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 100 gram bacon
 • 50 gram sopp i skiver (ca fem mellomstore sjampinjong)
 • vann
 • salt
 • pepper
 • smør til steking
 • 1,5 dl fløte
 • to skiver brunost eller geitost
 • viltkrydder
Til potetmosen:
 • 5 store poteter
 • 1-1,5 dl fløte
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 god ss smør
Som tilbehør kan du bruke erter, rosenkål, brekkbønner, brokkoli, asparges, tyttebærsyltetøy, og andre ting du synes er godt. Bare styr unna hermetiske brekkbønner, det var IKKE godt (burde jeg ha skjønt på forhånd).
***
Let frem stekepanna og ei gryte du kan koke finnbiffen i. Stek finnbiffen i små porsjoner, og bruk smør om du er så heldig å finne det. Ha salt og pepper på hver porsjon, her må du nesten prøve deg litt frem, jeg vrir kverna et par-tre ganger for hver omgang. Stek løken til den er blank og myk, ha i gryta. Når kjøttet og løken er stekt koker du ut stekepanna og har vannet oppi kjøttet. Fyll på vann slik at det akkurat dekker kjøttet. Nå skal kjøttet få koke på lav varme, så lenge du orker, men minimum 30 minutter. Optimalt kan det godt putre opp mot 2 timer.
***
Når kjøttet nærmer seg ferdig kan du lage potetmos. Skrell poteter, skjær i biter, ha i så mye vann at potetene dekkes. Ha ei et fedd hvitløk og kok opp. Kok til potetene er møre. Om poteten faller fra hverandre er ikke det noe problem, den skal moses uansett. Sil av vannet, ha i fløte og smør til ønsket konsistens, og stapp. Jeg liker biter i min, så jeg bruker en stapper, men stavmikser fungerer greit.
***
Når potetene nærmer seg ferdigkokt steker du bacon i terninger og sopp, bland dette i gryta med kjøttet. Spe med fløte, og smak til med salt og pepper og viltkrydder, og bland inn litt ost – den setter en ekstra spiss. Jeg har forsøkt med knuste einebær tidligere, men disse alene synes jeg setter lite smak på kjøttet. Om du ikke har tid til å koke kjøttet i 2 timer kan det være greit å ha i viltsaus, bruk da den fancy typen fra Jacobs, som faktisk er temmelig god.
***
Damp grønnsakene mens potetmosen stappes, og gryta får sine siste minutter med kosekoking. Så er det bare å anrette, lene seg tilbake og nyte!
***
P1000657
Til denne retten serverte jeg en av mine Italiarødviner, en barbera d´asti fra Tenuta il Sogno. Vingården til EliAnne og Frode, som jeg skal skrive masse mer om i neste innlegg – mitt siste fra Piemonte og Italia. Vinen smakte utrolig godt til, og både jeg og Niktia var veldig fornøyd!
P1000674
For disse to porsjonene må man regne ca 250 kroner, men da har den ene nok til lunsj dagen etterpå (vinen er ikke inkludert i dette regnestykker)
***
En bitteliten smakebit på desserten jeg lagde – stor suksess! Så stor at den fortjener et eget innlegg 😉
P1000659

5 thoughts on “Nikita sin skål

 1. Herlig matblogg du har:)
  Finnbiff er godt ja, namnam;) Et lite tips om du noen gang tar harrybussen over grensa, der har de rimeligere reinsskav. Samt at de også selger elgskav og viltskav(Som er hjortekjøtt om jeg ikke husker helt feil, fra New Zealand)
  Når jeg lager finnbiff bruker jeg Creme Fraiche og matfløte. Også krydrer jeg ikke med viltkrydder, men bruker soyasaus og pepper, evnt mer salt om d trengs. Så bruker jeg sukkerkulør for å få den brunere.
  Neste gang tror jeg at jeg skal teste din variant, spesielt den delen der du koker kjøttet for det gjør jeg heller ikke.

  • Tusen takk Monika! 🙂

   Jeg har ennå ikke tatt bussen over grensa, men har vært noen turer i bil. Er absolutt et rimeligere alternativ 🙂 Synes all vilt er supergodt, og man kan jo gjøre så mye forskjellig 🙂 Creme fraiche gir helt sikkert en god fylde i gryta, skal prøve på det neste gang 🙂 Kjøttet blir mørere når det får småkoke. Selv om man blir ekstremt sulten av den gode viltduften som sprer seg i alle rom, er det verdt å vente på 😛

 2. Pingback: Chilliananas med julevri |

 3. Pingback: Ovnsbakte finnbiffrester |

 4. Pingback: Finnbiff |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.