Luftige hveteboller

Luftige hveteboller

Luftige hveteboller

Når arbeidshelga er rolig tar vi oss ofte tid til å lage noe godt til formiddagskaffen. Jeg har akkurat fått en ny bolleoppskrift, og syntes jeg måtte prøve den. Jeg kommer nok til å eksperimentere med denne, og konvertere den til å bli “Schakenda-vennlig”, men på jobb har jeg ikke tilgang på kjøkkenmaskin, så da funket denne oppskrifta fint.

Du trenger:

  • 150 gram smør
  • 7 dl melk (jeg bruke 50-50 med helmelk og lettmelk)
  • 50 gram fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær (her tror jeg man med fordel kan kutte ned litt, og øke opp på hevetiden)
  • 2 dl sukker
  • 2 ts kardemomme (jeg er veldig glad i kardemomme, så jeg tok 3 toppede)
  • 1 (toppet) ts vaniljesukker
  • 1-1,2 kg hvetemel
Bland alt det tørre utenom hvetemelet. Smelt smør, tilsett melk og la dette bli fingervarmt (ca 37 grader). Tilsett smørmelkeblandingen i det tørre, og rør inn hvetemelet. Den opprinnelige oppskriften sa 1 kg hvetemel, jeg endte da opp med grøt. Jeg tilsatte gradvis mer hvetemel, og endte opp på ca 1,2 kilo. Da var deigen ennå litt klissete, men smidig nok til at jeg fikk knadd skikkelig. Hemmeligheten med luftig gjærbakst er knaing og heving, så kna så lenge du orker, og hev så lenge du har mulighet (minimum 1 time på deigen, og 30 min på etterheving).
***
Så skal herligheten heve under plast i ca 2 timer før du baker ut bollene. Jeg delte deigen i tre, og lagde kanelsnurrer av en del. Da kjevlet jeg deigen til et avlangt rektangel, smurte på romtemperert smør, og strødde over med sukker og kanel – her har jeg ingen eksakte mål, så ta så mye som du liker. Etter å ha bakt ut bollene etterhevet jeg dem i 1 time under plast.
***
Bollene pensles med pisket egg, så stekes de på 225 grader, i 10-12 minutter, midt i ovnen. Jeg har ikke fått til luftigere gjærbakst tidligere, så jeg er godt fornøyd med dagens bakst! Denne oppskrifta ga 30 boller og 10 kanelsnurrer. Pris er jeg litt usikker på, men et ca overslag gir 50 kroner for herligheten. Boller egner seg også fint til frysing. Tin dem i romtemperatur, og la dem få noen få minutter på varmluft før du server, da blir de som nystekte (hva har man ikke lært hos Trines Matblogg? Ü )
***
P1030861
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.