La Mussia og Agnolotti al Plin

P1000267

En av turens opplevelser som virkelig utmerket seg er pastakurset og lunsjen på La Mussia. Tradisjonen med pastalaging går som oftest i arv mellom mor og datter, derfor var det ekstra morsomt at Laura og hennes mamma Carla ville lære oss denne kunsten.

La Mussia er en veldig sjarmerende gård, hvor de i tillegg til dyrehold og vinmarker driver med utleie av rom. Nettsiden deres er veldig fin, så ta gjerne en kikk innom.

På gården vandrer pusekatter og høner fritt, de har storfe, gjess og påfugler. I tillegg er det en gjeter som har sauene sine på deres marker. Gårder er dessuten veldig idyllisk, og familien som driver den er nok de skjønneste vi møtte under hele turen.

P1000283    P1000262    P1000276

P1000286

Pastalaging var spennende, og en arbeidsom prosess. Som Mamma Carla sa “Her har vi jobbet på kjøkkenet i mange timer, så tar det 10 minutter å spise maten”. Oppskriften til pasta er enkel nok i seg selv, men tidkrevende er det. Vil nok ikke anbefale å gjøre dette uten tilgang på pastamaskin. Skal godt gjøres å kjevle pastaen så tynn den må være (nesten gjennomsiktig).

Så til oppskriften:

  • ca 0,5 kilo durumhvete
  • ca 0,5 kilo 00-hvete
  • 12 egg – hvorav 8 hele og 4 plommer
  • salt (litt usikker på mengden, men ca 1 god teskje)
  • eventuelt melk

P1000288Melet blandes sammen, og lages til en “skål” på bakebenken. Eggene klekkes i, og man har over salt, så er det bare å blande massen, deretter skal det knaes. Deigen må knas en god stund før den blir smidig.

Om konsistensen er litt tørr kan man spe med litt og litt melk av gangen. Jeg anbefaler at du trykker på bildene for å få dem større – så ser du detaljene bedre.

P1000295       P1000301      P1000302

P1000304       P1000310      P1000327

Når deigen er ferdigknadd skal den være smidig og ha luftbobler i seg. Så er den klar for pastamaskinen. Etter mange runder er det endelig klart for å lage Agnolotti al Plin. Dette er en fylt pasta, som minner om ravioli, men har forskjellig utforming. Disse var fylt med en blanding av storefe-, svine- og kaninkjøtt, som først var kokt, så kvernet sammen. I tillegg var det blandet hvitløk og urter i farsen.

P1000317Farsen legges på pastaen med ca 1 cm mellomrom, så brettes pastaen over, klemmes ordentlig på plass, og så klipes det sammen mellom kjøttbitene (Plin betyr “å klipe”). Når dette er gjort skjæres deigen først i to, så skal man skjære mellom kjøttbitene. Det er viktig å gjøre dette mot siden som er skjøtet, ellers vil man ikke få den karakteristiske formen.

 

P1000386Pastaen skal så kokes i saltet vann, den er ferdig når den flyter opp. Italienerne bruker ikke smør eller olje i vannet, for da fester ikke sausen seg ordentlig, så la heller være.

Den klassiske måten å spise agnolotti al plin er med smeltet smør iblandet urter (vi brukte fersk rosmarin og salvie), og med parmesan. Man kan også bruke en tomatsaus – såkalt ragu, men det er ikke nødvendig (selv om det også er godt).

Så var det på tide å spise. Lunsjen er et viktig måltid for italienerne, og særlig søndagslunsjen. Da kan de sitte rundt bordet i timesvis, og spise mange retter. Jeg vil påstå at dette var en durabelig lunsj til å være torsdag, med fire retter til (fem om man regner med osten og loffen vi fikk før maten, seks om man regner med biscottiene og sjokoladekaka)

P1000371        P1000388       P1000395

            Baugna caudaen som var rett nummer én kommer jeg tilbake til, og ellers gikk det i pasta. Først agnolotti al plin, så tagliatelle med ragu og så tajarin med ragu. Tajarin er også typisk for regionen, og kan beskrives som en flat spagetti, den lages også på en litt annerledes deig, med flere eggeplommer.

Tidkrevende var det, men ikke minst morsomt å få lære! Alt arbeidet til tross – det var vel verdt det. Bedre pasta får du rett og slett ikke!

Etter besøket på La Mussia dro vi på trøffeljakt, men det skal jeg fortelle mer om en annen gang.

Farvel til den herlige familien på La Mussia, og tusen takk for en trivelig dag!

P1000399

Les Siv sitt innlegg om pasta her

14 thoughts on “La Mussia og Agnolotti al Plin

  1. Pingback: Markedsdag i Nizza Monferrato |

  2. Pingback: Det beste i verden! |

  3. Pingback: Mine møter med Barolo, Barbaresco og Barbera |

  4. Pingback: Enkel og rask pastarett |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.