Julebrød

I fjor på denne tiden var jeg i full gang med planlegging av juletapas (noe jeg forsåvidt er i år også). En oppskrift jeg hadde veldig lyst til å prøve var Verdens beste julebrød hos Norges Matgleder Trine. Jeg legger ikke skjul på at jeg finner mye inspirasjon her, og dette julebrødet er virkelig verdt et forsøk. Etter inspirasjon fra både Trine og Morten Schakenda har jeg gjort noen små justeringer på oppskriften.

P1000862

Du trenger:

  • ca 1100 gram hvetemel
  • 6 dl melk
  • 30 gram fersk gjær
  • 150 gram sukker
  • 3 ts kardemomme
  • 1 ts havsalt (jeg brukte maldon)
  • 1 egg
  • 150 gram romtemperert smør i terninger
  • 300 gram rosiner (400 om du er veldig glad i rosiner)

Du kan gjerne starte prosjekt julebrød dagen før selve bakingen. Da legger du rosinene i en bolle, og heller over varmt vann til rosinene så vidt er dekket. Disse får stå til du skal bake dagen derpå. Om du glemmer av rosinene går det greit så lenge de får minst 30 minutter i vann – det gjør underverker for saftigheten i brødene – så ikke dropp det!

P1000865

Så til selve bakingen. Denne fremgangsmåten er kjøkkenmaskinvennlig, men jeg tror resultatet blir bra om du smelter smør, har i melk og blander dette i det tørre før du knar og knar og knar litt til. Anyways, alt utenom smør og rosiner legges i bakebollen. Jeg hadde glemt å romtemperere melka, men det gikk like fint med kald melk. Jeg er i ettertid litt usikker på om egget skal i deigen, eller bare brukes til å pensle med, men jeg knakk et egg i røra, og det ble ingen usmak av det. Sett hastigheten på lav og la deigen eltes i ca 10 minutter. Etter ti minutter tilsettes smøret og nå kan du øke litt på styrken, og la deigen eltes til den slipper bollen. Så tilsetter du rosinene og elter disse inn på lavest mulig hastighet. Så skal det heves til deigen er dobbel så stor. På mitt trekkfulle kjøkken tok det nesten 3 timer, så i mellomtiden kan du ta oppvasken, vaske en maskin med klær, se litt på tv, sysle med hjemmelagde julegaver og drikke en julebrus.

P1000871

Den opprinnelige oppskrifta gir tre digre julebrød, så jeg valgte å lage fire litt mindre – som i grunn ble ganske store de og. Bak ut brødene og la de heve på stekebrettet til dobbel størrelse. Det gjør ingenting om de hever inn i hverandre. Jeg holdt på å glemme at brødene skulle etterheves, så hevingen fikk seg en kickstart med 1 minutt på 225 grader, det gikk heldigvis bra – og med denne snarveien gikk det bare 30 minutter før de var dobbelt så store.

Brødene trenger ca 25-30 minutter nederst i ovnen på 225 grader, men det er viktig å følge med.

Avkjøl brødene på rist, og frys ned de du ikke skal spise så snart de er kalde. Som dere ser på bildene ble mine brød litt flate, men ingenting galt med smaken. Mulig det blir litt bedre om man bruker brødform, men det har jeg ikke.

Jeg spiser mitt julebrød med jarlsberg i dag, men foretrekker lammerull. Det er noe eget med kombinasjonen av søtt og salt.

P1000874

Denne porsjonen med julebrød kommer på ca 140 kroner – eller 35 kroner per brød. Grei nok pris med andre ord.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.