Hvordan du ikke skal trykkoke

Trykkoking er noe jeg har fattet interesse over siden jeg først snublet over Hobbykokken sin blogg. Olav er trykkokerguruen, og jeg følger prosjektene hans med iver og entusiasme. Han har tatt initiativet til Trykkokerens år, og det er blant annet opprettet en facebookgruppe med tips, triks og oppskrifter.

Selv har jeg ikke gått til anskaffelse av en trykkoker ennå, rett og slett fordi jeg som student har vært nødt å gjøre andre økonomiske prioriteringer. Lykken var derfor stor når jeg fikk låne en trykkoker av en kollega.

Heldigvis er det ikke slik at trykkokere eksploderer i hytt og pine lengre (det har vel heller aldri skjedd i hytt og pine før heller, men de få tilfellene har fått stor oppmerksomhet, og gitt trykkokeren et ufortjent dårlig rykte). Det kan likevel være veldig greit å sette seg inn i oppskriften og følge denne nøye. Min lånte trykkoker kom desverre ikke med noen oppskrift, men jeg leste en annen og trodde jeg hadde forstått basicen.

Jeg klarte desverre ikke å få festet lokket ordentlig, så da tok jeg ingen sjanser. Trykkokeren ble derfor brukt som vanlig kasserolle i dag.

P1010525

Suppa jeg lagde ble brukende selv om den ikke ble trykkoket, særlig med sprøstekt bacon på. Hobbykokkens oppskrift på potet- og løksuppe er fulgt til punkt og prikke, jeg tilsatt bare 2 skiver sprøstekt bacon og litt god olivenolje som garnering.

Ikke særlig kostbar suppe (om du ser bort fra trykkokeren), ca 40 kroner for middag til to.

P1010523

10 thoughts on “Hvordan du ikke skal trykkoke

 1. Hei. Kom over denne siden, og kjente deg straks igjen. May-Kristin, ikke sant? Vi gikk på skole sammen, VGS Tromsdalen. Jill heter jeg, brukte å være sammen med Cathrine:) Er jo en stund siden, ikke så greit å huske;)

  • Ble fornøyd med suppa ja, tusen takk for god oppskrift! Neste gang håper jeg at den faktisk er trykkokt, er overbevist etter mange lærerrike og inspirerende innlegg 🙂

 2. Så gøy at flere begynner å teste ut trykkoking 🙂 For meg er dette også ganske nytt, men skikkelig gøy å oppdage de mange mulighetene med trykkokeren! Lykke til med fortsettelsen 😀

  • Takk for det! Jeg håper jeg får det bedre til neste gang, fikk hvertfall et twitterråd om å prøve meg frem med vann først, så det får bli neste prosjekt. Tror absolutt at trykkoking har noe for seg, både i bevaring av næringsstoffer og ikke minst smaker, så blir spennende å se om jeg får til 🙂

 3. Hei! Jeg er blitt pensjonist og bor på Gran Canaria om vinteren. For et par år siden, var jeg ute for å handle. Der hadde de en Fagor trykkoker på tilbud. Min mor brukte trykkoker fra slutten av 50 tallet, noe hun som en meget dyktig kokk brukte mye. Det ble så jeg kjøpte Fagor’en. Problemet var bare at da bruksanvisningen var på spansk og jeg ikke føler meg bekvem med språket, torde jeg ikke å prøve….
  Prøver alltid å få med meg Wenche Andersen på GMN. I dag fulgte jeg ikke godt nok med tiden, så jeg slo på for sent. Hun hadde da besøk av en mester i trykkoking. Så nå skal jeg børste av støvet av trykkokeren og begynne med utprøving – uten å forstå bruksanvisningen!

  Tusen takk for utrolig mye og god informasjon!!!

  • Heihei! Så hyggelig at du likte innlegget og la igjen en kommentar hos meg 🙂 Trykkokeren var vel mye brukt en periode midt på 1900-tallet, men gikk litt av moten, om man kan si det sånn. Trykkokemesteren er Olav som jeg har skrevet om i innlegget her, så jeg anbefaler deg å stikke en tur innom bloggen hans (). Der står det mye nyttig om trykkoking. Selv fikk jeg et råd om å forsøke meg med vann til jeg mestrer teknikken og kjenner trykkokeren, noe som høres lurt ut.

   Lykke til til deg og, og legg gjerne igjen et pip om hvordan det går med trykkokingen din 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.