Hjemmelaget smør

Nå begynner vel den verste smørmangelen å gi seg, men i forrige uke var jeg i beita. Jeg skulle jo på cupcakekurs med Manuela fra Passion4baking, og jeg er av den oppfatning av at bakverk får bedre smak med smør, enn ved bruk av margarin.

Det store temaet både på twitter og i bloggverden de siste ukene har vært smør, hvordan lage smør, hvor dum folk er som kjøper smør på finn.no til 1000 kr kiloen, mimring fra barneskolen da vi lagde smør for første gang ogsåvidere.

Jeg har latt meg inspirere av mange oppskrifter, og for holdbarhetens skyld bestemte jeg meg for å bruke en blanding av kremfløte og seterrømme. Det er en fordel med håndmikser eller kjøkkenmaskin når man skal lage smør. Det aller viktigste er noe å dekke over bollen med, for det spruter ganske mye når kremmen blir til smør.

Jeg hadde egentlig tenkt å ta bilder steg for steg, men prosessen er rimelig kjapp å gjennomføre, så jeg hang rett og slett ikke med i svingene.

I det ene sekundet var det krem, i neste var det smør

I det ene sekundet var det krem, i neste var det smør

Det viktigste er likevel at du knar smøret godt i kaldtvann når det er ferdig. Bytt vann flere ganger, og ikke gi deg før vannet er helt klart. Det er viktig for holdbarheten til smøret. Bruker du ren kremfløte kan du regne med at smøret holder ca 3 uker, lager du på rømme, eller en blanding med rømme skal det holde seg fint i 4 ukers tid.

For ca 500 gram hjemmelaget smør trenger du:

  • 1 liter kald kremfløte
  • 1 boks kald seterrømme
  • salt etter smak

Jeg skulle bruke mitt smør til baking, derfor tilsatt jeg bare 1/4 ts salt. Jeg har sett oppskrifter på like mengder smør hvor det er brukt opp mot 3 ts salt, så her kan man prøve seg frem. Det er heller ikke noe i veien med å tilsette andre krydder man skulle like.

Så er det bare å helle ingrediensene i kjøkkenmaskina, skru på full guffe og vent – det tar ikke lang tid.

500 gram ferdigknadd smør, klar til baking

500 gram ferdigknadd smør, klar til baking

Jeg gleder meg til smøret er tilbake i butikken, for dette er ikke en spesielt økonomisk måte å lage smør på (dog mye billigere enn å la seg lure av ivrige finn.no-selgere). 500 gram kom på ca 60 kroner, så dette blir ikke noe jeg gjør ofte. Men godt var det!

Ta forresten vare på kjernemelka som blir igjen etter smøret. Jeg brukte den i stedet for vanlig melk da jeg lagde cupcakes – oppskrift kommer i morgen 🙂

7 thoughts on “Hjemmelaget smør

  1. Pingback: Sitroncupcakes og lemoncurd |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.