Hjemmelagde hamburgerbrød

Det er aldri feil med en god hamburger, og med god tid i påska tenkte jeg at jeg skulle bake mine egne hamburgerbrød. Det er noe eget med alt som lages fra bunnen av, og ikke bare smaken, men følelsen av tilfredsstillelse over å ha utrettet noe.

P1010589

Oppskriften fant jeg hos Regal, men jeg har tilpasset til bruk av desiliter i steden for gram, samt at jeg har gjort fremgangsmåten kjøkkenmaskin/Schakendavennlig.

Til 8 veldig store eller 10 store hamburgerbrød trenger du:

 • 1 liter hvetemel
 • 2 dl sammalt hvete
 • 1 pakke fersk eller tørr gjær
 • 0,5 dl nøytral olje, jeg brukte solsikke
 • 3 dl kaldt vann
 • 1 egg
 • 3 ss sukker
 • 1 ts salt
 • vann og sesamfrø til topping

Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, utenom sesamfrø. Det er ikke nødvendig å løse gjæren opp i vann, og vannet skal ikke være lunket. Gjæra blandes godt inn i deigen av maskinen, og den mekaniske prosessen hvor maskinen elter deigen skaper så mye varme at vannet må være kaldt. Bruker du lunket vann kan temperaturen bli så høy at du dreper gjærcellene.

P1010596

Når kjøkkenmaskinen har eltet deigen i 10 minutter på middels hastighet setter du den til heving. Og her kommer den hemmelige ingrediensen, som ved all annen gjærbakst, nemlig tålmodighet. Ikke se i oppskrifta hvor lenge deigen skal heve, se på deigen, den er veldig i stand til å si i fra selv. Når den er dobbelt så stor er den klar til å bakes ut, og dette kan ta alt fra 1 til 3 timer. Hos meg tok det 1,5.

P1010587

Kna deigen på et lett melet bakebord, og del opp i 8 jevnstore emner. Form boller som du klapper flat, og prikker med gaffel. Du prikker dem med gaffel for at de skal holde formen under etterhevingen. Hamburgerbrødene etterheves i ca én time. Pensle med vann og strø over sesamfrø. Mine brød hevet veldig mye, så kunne godt ha laget 10.

Hamburgerbrødene stekes midt i ovnen på 210 grader med varmluft, eller 225 grader med over- og undervarme. Steketiden er 10-14 minutter, alt etter størrelsen på brødene. Bruk øynene igjen, når de er gyldne oppå er de ferdige.

P1010615

De hamburgerbrødene som ikke spises er godt egnet til frysing. De tines på kjøkkenbenken, og has i ovnen 2-3 minutter på 200 grader varmluft før servering. Da smaker de så godt som nybakt igjen.

Del brødet i to, legg i ønsket fyll. Dagens hamburger var av den fylte varianten, bare med Blå Selbu. Til den hadde jeg rå løk og paprika i skiver, hjemmelaget hvitløksdressing og en soppstuing laget på 5 små champignon i skiver, 2 vårløk i tynne skiver, 1 ss smør og 0,5 dl matfløte. Soppen og løken stekes i smør på middels-høy varme til soppen er gylden. Ha i fløten og skru ned til middels varme. La surre i 3-5 minutter til det har en stuet konsistens.

P1010610

Montér sammen burgeren, spis og nyt. Jeg synes ikke tilbehør alltid er nødvendig, men ovnsbakte poteter er ikke å forakte.

Prisen for 8 store hamburgerbrød er på ca 30 kroner. Ikke mange kronene dyrere enn butikkjøpte hamburgerbrød, men disse kicker virkelig butikkbrødene langt ned i støvlene.

P1010607

Kos deg skikkelig!

14 thoughts on “Hjemmelagde hamburgerbrød

 1. Jeg holder veldig med deg, for butikkbrød smaker søtt og er svampete. Ikke godt i det hele tatt, faktisk! Selvgjort er velgjort! (Hvis jeg ikke baker egne hamburgerbrød, så gjør et par skiver godt brød også nytten!)

  • Og ikke minst alle tilsetningsstoffene som finnes i butikkbrødene! De holder seg jo i månedsvis uten å mugle.. mystifistisk spør du meg. Brødskiver gjør absolutt nytten, har du prøvd foccacia? Veldig godt hvertfall 🙂

 2. Prøvde mæ på hamburgerbrødan dine og de blei kjempegod 🙂 Mine så ikke like bra ut som dine og blei litt forskjellig størrelse, men nydelig på smak 🙂

  • Så bra at de falt i smak! Jeg klarer bare én hamburger av gangen, så har enda noen brød på lur i frysern etter denne bakerunden 🙂 De er like gode når de blir tint opp igjen, bare så du vet det 🙂

 3. Pingback: Tex-mex burger |

 4. Pingback: Juleburger |

 5. Pingback: Hamburger med alt |

 6. Disse fikk jeg veldig lyst å lage!:-) De ferdigkjøpte burgerbrødene består nesten utelukkende av tilsettingsstoffer… Men tro du det vil funke uten kjøkkenmaskin?

  • Disse skal gå helt fint å lage uten kjøkkenmaskin ja. Bare løs opp gjæra i veska (om du bruker fersk) eller bland den inn i det tørre (om du bruker tørrgjær). Bland alt det tørre, og ha i væske og egg. Elt så lenge du gidder, og hev 🙂

 7. Pingback: Fylt kveldsburger med krutt i |

 8. Bytta ut oljen med olivenolje og la til Rosmarin for litt mere smak. Riktig bra grunnoppskrift, så kan man legge til litt for smak hvis man vil 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.