Halvgrove rundstykker

P1000041

Beklager at det går litt tregt for tiden. Jeg styrer fælt av å finne ut av dette med bilder, men ser ut til at det begynner å ordne seg nå. Har flere innlegg på lur, så satser på at det blir noen de neste dagene nå. Så over til dagens bakst.

For et par måneder siden kjøpe jeg Morten Schakendas bok om baking. Den har inspirert meg til å øve meg på gjærbakst. Når jeg i tillegg har vært så heldig å få en kenwood kjøkkenmaskin hos Mormora mi er det bare å hoppe i det.

Denne oppskrifta måtte jeg improvisere litt på underveis. Første gang jeg prøvde på den var jeg nemlig på jobb, og jeg fant ingen oppskrift som dekket de ingrediensene jeg hadde tilgjengelig.

Du trenger:

  • 7,5 dl vann
  • 100 gram smør
  • 1/2 pakke gjær
  • 1000 gram hvetemel
  • 150 gram sammalt hvete eller sammalt rug
  • 100 gram havregryn
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss olje

På jobb har jeg ikke kjøkkenmaskin så der fulgte jeg ikke Schakenda sitt prinsipp om å ha i smør til slutt. Begge deler funker veldig godt, selv om jeg foretrekker Schakendamåten. Så om du ikke har kjøkkenmaskin tilgjengelig blander du alt det tørre i en bolle (hold igjen på hvetemel, og juster underveis), smelter smøret, har i vann og varmer det til rundt 30 grader. Løs gjæra i litt av vannet, og hell det våte i det tørre. kna så lenge du orker, og sett til heving.

Har du kjøkkenmaskin tilgjengelig blander du alle ingrediensene i bollen, utenom smøret. Første gang lagde jeg en dobbel oppskrift av denne, og trengte da 1,5 kg hvetemel for en smidig deig. Nå trengte jeg 1 kg for at deigen skulle bli bra. Et godt eksempel for å vise hvor forskjellig bakeegenskapene til hvetemel er. Det er derfor viktig at du ser an deigen. Her ville jeg begynt med 750 gram hvetemel, og så justere underveis om deigen er for klissete. Deigen eltes på medium-lav hastighet i ca 5 minutter, ha i romtemperert smør, og elt videre i 10 minutter. Sett til heving.

Deigen skal heves til dobbel størrelse, så ha tålmodighet. Bak ut rundstykker i en slik form du liker, jeg fikk 32 stykker. Etterhev i en time, pensle rundstykkene med vann for å få sprø skorpe, og stek midt i ovnen på 220 grader. Her må du følge med, for alle ovner har ulik stekeegenskap, min ovn brukte rett under 15 minutt, mens ovnen på jobb brukte rett over 20.

Nyt mens de ennå er lunken, med masse smør og jarlsberg på!

P1000044

32 rundstykker koster ca 30 kroner, good value med andre ord!

Enjoy!

One thought on “Halvgrove rundstykker

  1. Pingback: Pimpet Torosuppe |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.