Fyldig gulrotsuppe med creme fraiche

Tidligere i min studentkarriere ble det ikke laget så mye suppe. De jeg faktisk lagde var med veldig god hjelp av Toro. Men det er jo bare tull, for supper er SÅ enkelt å lage, de er gode og i de aller fleste tilfeller veldig billig (ikke for det, jeg tyr til Toro en gang eller to nå også).

Første gang jeg lagde gulrotsuppe var det etter Matprats oppskrift. Denne er nokså inspirert av Matprat sin, men på grunn av fæl purreløk i butikken ble den litt annerledes likevel. Første gang lagde jeg også suppe etter oppskriften til 4 – det må du gjerne gjøre, om du vil spise gulrotsuppe resten av uka. For min del har jeg moderert oppskriften sånn at du får to gode porsjoner, en til middag i dag og en til lunsj i morgen.

enkle billige råvarer blir nydelig suppe

enkle billige råvarer blir nydelig suppe

Du trenger:

 • 1/2 kilo gulrot
 • 2 store poteter
 • 1 ss smør
 • 1 liten gul løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 liter vann
 • 2 buljongterninger – her kan du bruke både kjøtt og grønnsaksterninger
 • salt og pepper
 • creme fraiche
 • olivenolje

Skrell gulrot og potet, og del disse i jevnstore biter. Hold tilbake 1/2 gulrot, denne skal du bruke til garnering senere. Sett ei gryte på middels varme og ha i smør. Hakk løken og hvitløken, og la dette surre i gryta til løken er blank. Fyll på vann og ha i buljongterningene, når vannet koker har du i gulrot og potet. Disse skal få koke på middels varme til de er møre, hos meg tok det rett over 20 minutter. Bruk en stavmikser for å kjøre suppa glatt, evt kan du bruke en stamper – da vil du få en litt mer bitete suppe, men smaken er den samme. Sett tilbake på komfyren, smak til med salt og pepper. Jeg brukte bare et lite dryss salt, og ca 1/2 ts kvernet pepper.

P1010242

Når suppa har kokt opp er den klar for servering. Rør en liten ss med creme fraice ned i hver tallerken. Du kan jo gjøre et ærlig forsøk på pynting, sånn som meg, eller bare legge en klatt midt i fatet. Så det som er viktigst, og som gir den ekstra lille piffen – nemlig olivenolje av typen god.

Første gang jeg spiste suppe med olivenolje ringlet i er ikke veldig lenge siden. Det var nemlig hos Oda i Piemonte. Dere må forresten prøve gresskar- og squasjsuppa hennes, den er bare helt fantastisk, og satte standarden for en herlig Italiatur.

Fyldig gulrotsuppe med creme fraiche

Fyldig gulrotsuppe med creme fraiche

Hvertfall – ringle den gode olivenoljen over suppa – ca 1 ss i mengde, server med noe godt brød til (kanskje grov foccacia?). Om du liker å ha kjøtt i suppa di, følger du bare Matprat sin orginale oppskrift – som inneholder strimlet svinekjøtt, og om du ikke liker suppa så tykk som jeg så sper du bare med litt ekstra vann. Piece of cake.

Så over til prisen. Hele 30 kroner for to rause porsjoner.

Enjoy! 🙂

4 thoughts on “Fyldig gulrotsuppe med creme fraiche

 1. Jeg har heller ikke laget mye suppe fra bunnen av tidligere, men har også funnet ut at det at det er både lettvint og godt. Det aller beste med det synes jeg forresten er at en slipper unna masse tilsetningsstoffer som det ofte er i posesuppene. Denne suppa så kjempegod ut!

  • Først, tusen takk for det! Vurderer å spise suppe til kvelds også, så jeg ble med andre ord fornøyd 🙂

   Du har et godt poeng med tilsetningsstoffene, eller mangelen på sådanne, og det er nok det jeg liker aller best med mat laget fra bunnen av 🙂

 2. Prøvde mæ på denne suppa i kveld, den blei nydelig og mettanes 🙂 Hadde ikke creme fraiche i hus, så brukte en halv tine kremost urter istedet… meget godt 🙂

  PS. Skjønna du e opptatt med eksamen, men du ska vite at du og den gode maten din e savna 🙂

  • Så bra! Morsomt med kremost, det skal jeg huske på 🙂

   Koselig at jeg er savnet 🙂 Jeg har levert eksamen, faktisk for en uke siden, men jeg har gått skikkelig inn i avslappingsmodus, og blogging er bittelitt tiltak. Har flere gode retter i kladd, så skal få ut fingeren snart å publisere 🙂 Stay tuned 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.