Første søndag i advent og Risengrynsgrøt

Advent og jul er min absolutte favorittid på året. Det er god stemning, god mat, de fleste er glade (hvertfall etter at eksamen er levert), man brenner stearinlys hver dag og koser seg rett og slett.

P1000647

Jeg feirer første søndag i advent på jobb, men jeg har da jukset litt – i god Ingrid Espelid Hovig-ånd. Jeg tjuvstarta med pynting og risengrynsgrøt i går. Det smakte like godt, og stemninga var akkurat som om det var advent på ordentlig.

Så til risengrynsgrøten. Den er billig, veldig god og forholdsvis enkel å lage, hvertfall om du har tålmodigheten i orden. Til to sultne personer bruker jeg:

  • 4 dl vann
  • 2 dl geisha-risengrynsgrøtkorn
  • 1/4 ts salt
  • 1 liter h-melk
  • 1/4 ts vaniljesukker
  • en klype kardemomme
  • en skvett fløte og en dæsj rømme om jeg har

Først kokes vannet opp på middels-høy varme. Ha i risen og saltet, og skru ned til ca middels varme. Nå skal vannet kokes inn, og det tar ca 10 minutter, her må du røre hele tiden. Når vannet er kokt inn sper jeg med 2 dl melk, lar dette koke opp, sper med 2 dl melk til, og fortsetter slik til 1 liter melk er i gryta. Mens jeg sper med melk rører jeg også hele tiden, dette er en litt langsom prosess som tar ca 20 minutter. Den gode nyheten er at du kan korte ned koketiden, maks 25 minutter, så skal du ha en nydelig fin grøt. Det er viktig å skru ovnen ned på så lavt som mulig, der koser den seg godt.

Du må riktignok ikke la grøten kose seg alene. Den trenger at du rører ca hvert femte minutt, visst ikke brenner den seg raskt.

Når grøten har fått god konsistens blander du inn vaniljesukker og kardemomme. Dryss bittelitt salt på, og rør godt. Jeg serverer min grøt med spekemat når jeg skal kose meg ekstra mye, og da foretrekker jeg fenalår. Rød saft, smør, sukker og kanel er selvsagt obligatoriske følgesvenner. Nå skal alt ligge til rette for en skikkelig god adventsfeiring. Får du rester kan du jo lage både riskrem og lapper.

Det fine med denne retten er jo at den ikke koster noenting nesten. Hele sulamitten, inkludert spekemat havnet på 50 kroner, det kan til og med en fattig student leve med.

P1000645

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.