Aspargeswok med hoisinsaus

Det er mange som blogger asparges for tiden, og jeg skal ikke være verre enn resten. De er skikkelig gode, og jeg holder øynene åpne for den norske som snart er i sesong. Jeg bruker dagene til oppgaveskriving, og trenger mat som er god og går fort å lage når jeg kommer hjem fra lange skoledager. Wok er rask og god mat, så i dag ble det aspargeswok med hoisinsaus.

P1010875

Hoisinsaus er en søtlig saus med ganske fremtredene smak. Den er hovedsaklig laget på søtpotet, vann, sukker, eddik, salt, hvitløk og chilli. Hoisin er et kinesisk-kantonesisk ord og betyr sjømat, på tross av ingrediensene. Jeg skal ærlig innrømme at jeg kjøper mine sauser ferdig. Blue Dragon sine er gode på smak, og kommer i fine porsjonsposer. Men har du tid og lyst blir det sikkert veldig mye bedre å lage sin egen.

For aspargeswok med hoisinsaus til én trenger du:

  • 100-150 gram strimlet svinekjøtt
  • 1 stor gulrot i tynne skiver skiver
  • 1 vårløk kuttet i tynne skiver
  • 5-6 babymais
  • 1/2 pose hoisinsaus
  • 1/2 ts ingefærkrydder (eller 2 cm finrevet fersk ingefær)
  • 1 klype chilliflak (eller 1/2 finhakket chilli)
  • nøytral olje til steking
  • evt sesamolje

Aller først kutter du opp grønnsakene slik du vil, og gjør de klare for å puttes rett i woken. Wokking går raskt, og det er ikke tid til å vente på uoppkuttede grønnsaker.

Varmeopp olje i ei wokpanne på sterk varme. Jeg bruker en stekespade av tre når jeg wokker, og woken er varm nok når det bobler rundt stekespaden. Har du ikke wokpanne fungerer det like bra med en stekepanne. Jeg har en liten dråpe sesamolje i woken når jeg skal steke svinekjøttet, den gir så god nøtteaktig smak, men den kan godt sløyfes. Svinekjøttet wokkes til det har fått stekeskorpe, husk å røre hele tiden. Det engelske ordet for wok er stir-fry, altså røre-steke, så poenget er å røre mye.

P1010886

Når kjøttet har stekeskorpe legges det til side. Ha i litt mer olje, og så gulrøttene og aspargesen. Wok i ca 1 min før du har i løken. Etter et nytt minutt har du i babymaisen. Etter enda et minutt har du i kjøttet, krydder og sausen. Rør alt godt sammen, ha på en tallerken og server. Du kan godt ha ris eller nudler til wok, men jeg liker ofte å spise den “bar”.

P1010882

Spiser du asiatisk med pinner eller bestikk? Jeg brukte et halvt år på å lære meg å spise med pinner, så nå benytter jeg meg av hver eneste anledning. Disse spisepinnene er faktisk det eneste jeg har stjålet i hele mitt liv. Spiste med dem på en kinarestaurant i London, og syntes de var så fine og maten så god. Alltid fint å mimre litt om London mens man spiser god mat.

En wok som dette blir kostende ca 40 kroner og tar maks 15 minutter fra start til slutt (20 om du koker ris).

Kos deg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.